T: 01722 555 200     E: admin@stannsgate.com

Salisbury Cathedral Plumbery

« Back

In early 1999 Salisbury Cathedral commissioned the practice to design and deliver a new visitor building. The 'Plumbery' is a long narrow space between the Cathedral's south aisle and the Cloister, used during the construction of the Cathedral as a works yard. (The name relates to its use to maintain the lead-covered roofs of the Cathedral.) 20th Century buildings on the site were stripped away, revealing the dramatic space of the Plumbery for the first time in living memory. The final scheme, with an elegant steel structure designed to support a glass roof, turned the Plumbery into a clear interior space, giving views of the surrounding medieval fabric, and spire.  The building was delivered on time and to budget, and has since paid for itself.  Conceived as temporary, removable from site if required to leave little or no scar on the surrounding ancient fabric, the building has proved sufficiently successful and popular that the consents have now been made permanent.

Photography - Peter Marsh and St Ann's Gate Architects